Областна администрация - Монтана

Областна администрация – Монтана, Монтана ПК 3400 пл. „Жеравица” 1, тел: /096/ 399 101, e-mail: oblastmont@montanabg.org, работно време на звеното за административно обслужване: от 9.00 до 17.30ч. без прекъсване. Приемен ден на областния управител – всеки втори четвъртък от месеца от 13.30 ч. до 17.30 ч. Приемен ден на зам.областните управители – всеки вторник от 13.30 ч. до 17.30 ч.

Анкета


КООРДИНАТИ НА ОБЛАСТНА АДМИНИСТРАЦИЯ МОНТАНА
Областна администрация - Монтана
Монтана, ПК 3400
пл. "Жеравица" 1
тел.: (096) 399101
факс: (096) 399129
e-mail: oblastmont@montanabg.org
БУЛСТАТ 000320534
ИН по чл.94, ал.2 от ЗДДС BG000320534
IBAN BG26STSA93003101051501

Областна администрация Монтана е администратор на лични данни, вписан в „Регистъра на администраторите на лични данни и водените от тях регистри” с идентификационен № 19466

Работно време на звеното
за административно обслужване:
от 09.00 до 17.30 без прекъсване


КАРТА НА СОЦИАЛНИТЕ УСЛУГИ В ОБЛАСТ МОНТАНА (за сваляне)
КАРТА НА СОЦИАЛНИТЕ УСЛУГИ В ОБЛАСТ МОНТАНА
Декларация на ръководството на Областна администрация - Монтана за политиката по качеството и информационната сигурност
Декларация на ръководството на Областна администрация - Монтана за политиката по качеството и информационната сигурност


Banner 1

Banner 1

Banner 3

Banner 3

Banner 3


KZDKZLD

Ако сте пострадал от престъпление

ВЪРНАТО ЗА НОВО ОБСЪЖДАНЕ РЕШЕНИЕ НА ОБЩИНСКИ СЪВЕТ БЕРКОВИЦА
Със Заповед на Областния управител е върнато за ново обсъждане Решение № 1276 от Протокол № 65/27.07.2018 г. на Общински съвет Берковица.
С решението общинският съвет дава съгласие за провеждане на процедура за публично оповестен конкурс за учредяване право на строеж върху общинска земя за изграждане на група от 5 броя гаражи в ж.к. „Изгрев“, град Берковица, като не е посочил конкурсни условия и изисквания, а е делегирал тази си компетентност на кмета на общината. При приемането на Решение № 1276/27.07.2018 г. липсва изготвена пазарна оценка от независим оценител, както и одобряването й от страна на Общински съвет Берковица. Липсва и данъчна оценка на учреденото право на строеж, посредством която да се установи изпълнението на законовото изискване, визирано в чл. 41, ал. 2 от ЗОС. В Решението на общинския съвет не е конкретизиран срока на учреденото право на строеж, а разпоредителните сделки с имоти и вещни права общинска собственост, следва по ясен и категоричен начин да отразяват волята на колективния орган, овластен от закона да приема такива решения.

Дата: Вчера, 11:32 Виж още...
ЗАМЕСТНИК ОБЛАСТНИЯТ УПРАВИТЕЛ НИНА ПЕТКОВА ПОСЕТИ ОТКРИВАНЕТО НА ПЛЕНЕР ПО ДЪРВОПЛАСТИКА И ЖИВОПИС В СЕЛО СЛАТИНА
ЗАМЕСТНИК ОБЛАСТНИЯТ УПРАВИТЕЛ НИНА ПЕТКОВА ПОСЕТИ ОТКРИВАНЕТО НА ПЛЕНЕР ПО ДЪРВОПЛАСТИКА И ЖИВОПИС В СЕЛО СЛАТИНАСедмото издание на традиционния пленер по дървопластика и живопис в село Слатина, община Берковица стартира на 7 август. Проявата се организира от известния у нас и в чужбина местен дърворезбар Найден Кирилов и синовете му Атанас и Кирил, които живеят в чужбина и почти изцяло финансират събитието.
Тази година в пленера се включват седем участника: проф. Галилей Симеонов – график, Петър Янев – живописец, и скулпторите Димитър Гоцак, Милен Василев, Иван Иванов и Йордан Кусев, които претворяват красота върху дървения материал.
Проявата е част от културния календар на Община Берковица и се посреща с голям интерес от жители и гости на селото.

Дата: 8 август 2018 Виж още...
ЗАМЕСТНИК ОБЛАСТНИЯТ УПРАВИТЕЛ НИНА ПЕТКОВА БЕ СПЕЦИАЛЕН ГОСТ НА ПРАЗНИКА НА ВЪРШЕЦ
ЗАМЕСТНИК ОБЛАСТНИЯТ УПРАВИТЕЛ НИНА ПЕТКОВА БЕ СПЕЦИАЛЕН ГОСТ НА ПРАЗНИКА НА ВЪРШЕЦЗаместник областният управител Нина Петкова беше специален гост на официалната церемония по повод Празника на курорта, минералната вода и Балкана „Вършец 2018“ на 03.08.2018 г. Тя поднесе поздравителен адрес от името на областния управител Росен Белчев и поздрави всички присъстващи.
Тържественото отбелязване тази година започна с изпълнения на ученически духов оркестър „Дефилир” при СУ „Иван Вазов” – гр. Вършец, с ръководител Николай Пеев.
Специални гости на събитието бяха също: Видинският митрополит Даниил, архимандрит Антим – протосингел на Видинската митрополия, Радослав Найденов и Ася Владиславова - зам.-кметове на община Берковица, Деница Славкова – директор на РИОСВ Монтана, инж. Валери Иванов – управител на „ВиК" ООД Монтана и Олга Яничкова - зам.-председател на ОбС Вършец.

Дата: 6 август 2018 Виж още...
Анкетно проучване
Анкетно проучване на потребностите от работна сила, което се извършва, чрез попълване на Анкетен формуляр.

Линк към анкетния формуляр

Дата: 6 август 2018 Виж още...
ПЪРВА СРЕЩА НА УЧРЕДИТЕЛНИЯ КОМИТЕТ НА ОРГАНИЗАЦИЯТА ЗА УПРАВЛЕНИЕ НА ДУНАВСКИ ТУРИСТИЧЕСКИ РАЙОН
ПЪРВА СРЕЩА НА УЧРЕДИТЕЛНИЯ КОМИТЕТ НА ОРГАНИЗАЦИЯТА ЗА УПРАВЛЕНИЕ НА ДУНАВСКИ ТУРИСТИЧЕСКИ РАЙОННа 31-и юли областният управител на област Монтана г-н Росен Белчев участва в първата среща на Учредителния комитет на Организацията за управление на Дунавски туристически район.
Срещата беше открита от кмета на община Русе г-н Пламен Стоилов, който беше избран и за лице, което да представлява Учредителния комитет в процедурата за учредяване на сдружението.
Всички присъстващи бяха подробно запознати с проекта на устав на организацията и подписаха заявление-декларация до министъра на туризма за учредяване на Организацията за управление на Дунавски туристически район.

Дата: 1 август 2018 Виж още...
ЗАМЕСТНИК ОБЛАСТНИЯТ УПРАВИТЕЛ НИНА ПЕТКОВА ПРИСЪСТВА НА ОТКРИВАНЕТО НА ИЗЛОЖБАТА ОТ ПЛЕНЕРА ПО ЖИВОПИС „ПРОСТО ВЪРШЕЦ“
ЗАМЕСТНИК ОБЛАСТНИЯТ УПРАВИТЕЛ НИНА ПЕТКОВА ПРИСЪСТВА НА ОТКРИВАНЕТО НА ИЗЛОЖБАТА ОТ ПЛЕНЕРА ПО ЖИВОПИС „ПРОСТО ВЪРШЕЦ“Заместник областният управител Нина Петкова днес посети откриването на изложбата от пленера по живопис „Просто Вършец“, която се състоя в Градската художествена галерия.
Събитието е част от програмата за Празника на курорта, минералната вода и Балкана „Вършец 2018”.
В продължение на една седмица - от 25-и до 30-и юли, багрите и пъстротата на Вършец бяха извор на творческо вдъхновение за съвременни художници.
Дата: 31 юли 2018 Виж още...
СТАРТИРА ПОДГОТОВКАТА ЗА ПРЕБРОЯВАНЕ НА НАСЕЛЕНИЕТО ПРЕЗ 2021 Г.
СТАРТИРА ПОДГОТОВКАТА ЗА ПРЕБРОЯВАНЕ НА НАСЕЛЕНИЕТО ПРЕЗ 2021 Г.На 23.07.2018 г. областният управител Росен Белчев участва в регионална работна среща във връзка с подготовката за изготвяне на нормативна база за преброяване на населението и жилищния фонд в Република България през 2021 година. На срещата, която се проведе във Велико Търново, участваха Дияна Янчева – заместник-председател на Националния статистически институт (НСИ), Цветан Нанов – главен секретар на НСИ, областни управители и кметове на съседни области и общини. Целта бе да се обсъди концепцията на Закон за преброяване на населението и жилищния фонд през 2021 г.
По време на работната среща беше представена детайлна информация относно подготовката за провеждането на предстоящото преброяване. Участниците обсъдиха етапите и план-графика, както и функциите и отговорностите на областните и общинските администрации, които ще бъдат включени в бъдещия проектозакон.

Дата: 23 юли 2018 Виж още...
ОБЛАСТНА ЕПИЗООТИЧНА КОМИСИЯ - ИЗВЪНРЕДНО ЗАСЕДАНИЕ
ОБЛАСТНА ЕПИЗООТИЧНА КОМИСИЯ - ИЗВЪНРЕДНО ЗАСЕДАНИЕНа 11 юли 2018 г., под председателството на заместник областния управител инж. Цветко Цветков, Областната епизоотична комисия проведе извънредно заседание във връзка с влошената епизоотична обстановка по отношение на болестта Африканска чума по свинете (АЧС) в Република Румъния и опасност от проникване и разпространение на заболяването на територията на Република България.
На срещата представителите на ОД „Безопасност на храните” Монтана - д-р Людмил Антов и д-р Боряна Гарванска запознаха присъстващите с информация относно болестта Африканска чума по свинете (АЧС) и с епизоотичната обстановка на Европейския континент.

Дата: 11 юли 2018 Виж още...
Областната комисия по социална политика обсъди Проекта на Концепция на Закона за социалните услуги
Областната комисия по социална политика обсъди Проекта на Концепция на Закона за социалните услугиДнес, 05.07.2018 г. в Областна администрация Монтана се проведе заседание на Областната комисия по социална политика, председателствана от Заместник областния управител г-жа Нина Петкова.  На заседаниeто се обсъди на областно ниво Проектът на Концепция на Закона за социалните услуги и Годишният мониторингов доклад за 2017 г. за изпълнението на Областната стратегия за развитие на социалните услуги - 2016-2020 г.
Съгласно предложената Концепция на Закона за социалните услуги, новата правна регламентация ще бъде развита в контекста на три основни цели: достъпност на социалните услуги, качество и ефективност на социалните услуги и интегрираност на подкрепата.     

Дата: 5 юли 2018 Виж още...
ЗАМ. ОБЛАСТНИТЕ УПРАВИТЕЛИ НИНА ПЕТКОВА И ЦВЕТКО ЦВЕТКОВ ВЗЕХА УЧАСТИЕ В СЪВМЕСТНО ЗАСЕДАНИЕ НА РЕГИОНАЛНИЯ СЪВЕТ ЗА РАЗВИТИЕ И РЕГИОНАЛНИЯ КООРДИНАЦИОНЕН КОМИТЕТ НА СЕВЕРОЗАПАДЕН РАЙОН
ЗАМ. ОБЛАСТНИТЕ УПРАВИТЕЛИ НИНА ПЕТКОВА И ЦВЕТКО ЦВЕТКОВ ВЗЕХА УЧАСТИЕ В СЪВМЕСТНО ЗАСЕДАНИЕ НА РЕГИОНАЛНИЯ СЪВЕТ ЗА РАЗВИТИЕ И РЕГИОНАЛНИЯ КООРДИНАЦИОНЕН КОМИТЕТ НА СЕВЕРОЗАПАДЕН РАЙОНЗам. областните управители на област Монтана Нина Петкова и Цветко Цветков взеха участие в съвместно заседание на Регионалния съвет за развитие и Регионалния координационен комитет на Северозападен район, което се проведе на 29 юни 2018 г. в конферентната зала на Областна администрация Враца под ръководството на Областния управител на област Враца Малина Николова.
Участие в събитието взеха също така Зам. областните управители на областите Видин и Плевен, кметове на общини от петте области в Северозапада, представители на министерства, национално

Дата: 3 юли 2018 Виж още...
Публично обсъждане на Проект на Концепция на Закона за социалните услуги
На 05 юли 2018 г. /четвъртък/ от 11:00 часа в Заседателна зала №1 на Областна администрация Монтана ще се проведе заседание на Областната комисия по социална политика на която ще се обсъди на областно ниво Проект на Концепция на Закона за социалните услуги.
Разработването на закона за социалните услуги е един от основните приоритети в социалната сфера. Законът за социалните услуги ще уреди специфични обществени отношения, свързани с предоставянето, ползването, финансирането, качеството, контрола и мониторинга на социалните услуги. Социалните услуги са свързани с осигуряване на достъп до социална подкрепа и посрещане на потребностите и реализиране на правата на хората. Именно поради това е особено важно визията за бъдещата регламентация в сектора да бъде подложена на сериозен дебат.
Съгласно концепцията, новата правна регламентация ще бъде развита в контекста на три основни цели: достъпност на социалните услуги, качество и ефективност на социалните услуги и интегрираност на подкрепата.
Проектът на Концепцията на Закона за социалните услуги е публикуван за обществено обсъждане на 08.06.2018 г. на Правителствения портал за обществени консултации на Министерския съвет и на интернет страницата на Министерство на труда и социалната политика. Срока за обществено обсъждане е до 7 юли 2018 г.
С Проекта на Концепция на Закона за социалните услуги може да се запознаете също и от тук..

Дата: 2 юли 2018 Виж още...
Областният управител на област Монтана г-н Росен Белчев беше гост на официалната церемония за отбелязване на 10-годишнината от въвеждането на Националната система „Живи човешки съкровища – България
Областният управител на област Монтана г-н Росен Белчев беше гост на официалната церемония за отбелязване на 10-годишнината от въвеждането на Националната система „Живи човешки съкровища – БългарияОбластният управител на област Монтана г-н Росен Белчев беше гост на официалната церемония за отбелязване на 10-годишнината от въвеждането на Националната система „Живи човешки съкровища – България“, която се състоя на 14.06.2018 г. в Министерство на културата. Събитието е част от Европейската година на културното наследство и от културната програма на Българското председателство на Съвета на ЕС, чиито цели са да насочат вниманието на обществеността към значимостта на културното наследство.
От въвеждането ѝ през 2008 г. измина достатъчно време, за да се направи равносметка на положеното начало. В резултат на активността на самите общности, музеите и читалищата беше изградена Националната представителна листа на нематериалното културно наследство.

Дата: 21 юни 2018 Виж още...
Дейността на Фонд „Условия на труд“ и възможностите за подобряване условията на труд в предприятията от област Монтана
На 08.06.2018 г. в Заседателна зала № 1 на Областна администрация – Монтана се проведе заседание на Областния съвет по условия на труд. На него бе представена дейността на Фонд „Условия на труд“ и възможности за финансиране на проекти за подобряване условията на труд в предприятията с лектор г-жа Виолета Добрева – директор на Фонд „Условия на труд“ в Министерство на труда и социалната политика.
ФОНД "Условия на труд" е създаден на основание ЗЗБУТ, със задача да финансира дейности и мероприятия за подобряване на условията на труд, в съответствие с действащото законодателство на Република България по програма приета от  Националния съвет по условия на труд. Финансират се проекти с национално, отраслово, браншово и регионално значение.

Дата: 21 юни 2018 Виж още...
НАЦИОНАЛНО ЧЕСТВАНЕ НА ШИПЧЕНСКАТА ЕПОПЕЯ
За осма поредна година Областна администрация Габрово организира Национално честване на Шипченските боеве през месец август, с кулминация на 24 август 2018 г. под патронажа на Президента на Република България.
Част от мероприятията, съпътстващи Национално честване на „Шипченска епопея“, като един атрактивен начин за съхраняване на историческата памет за поколенията, е традиционното състезание „Изкачване на стълбите към Паметника на Свободата“.
РЕГЛАМЕНТ:
Състезанието се провежда в следните възрастови групи - ученици:
I гр.   – момичета  5 – 8 клас                       IIгр.  –  момчета  5 – 8 клас
IIIгр. – девойки  9 – 12клас                      IVгр. –  юноши  9 – 12 клас
•    Регистрация на участниците – 09:30 – 10:00 ч. в деня на събитието;
•    Представяне на документ за предсъстезателен медицински преглед по образец, съгласно Приложение №5 към чл.7, ал.5 от Наредба № 8/01.04.2005г.;
•    Старт –10:00ч. – изходна позиция: подножието на стълбите;
•    Финал – след изкачване на стълбите от всички участници;
•    Награждаване на първите трима класирали се, в съответната възрастова група.
Забележка: класирането по място е индивидуално според времето за преодоляване на дистанцията.
Условия: час на тръгване и транспортиране на участниците и ръководители се определят от съответното училище.  Пътуването се съгласува със съответното РУО, съгласно Наредба за детските и ученическите туристически пътувания с обща цена, инициирани от институциите в системата на предучилищното и училищното образование сила от 27.12.2016 г.; Приета с ПМС № 365 от 21.12.2016 г.; Обн. ДВ. бр.103 от 27 Декември 2016г./
Записването за участие е до 27.07.2018г.
За допълнителна информация:
- Регионално управление на образованието Габрово, rio_gabrovo@yahoo.com
- Областна администрация Габрово, v_georgieva@gb.government.bg


Дата: 21 юни 2018 Виж още...
Инвестиционно намерение
Дата: 21 юни 2018 Виж още...