Областна администрация - Монтана

Областна администрация – Монтана, Монтана ПК 3400 пл. „Жеравица” 1, тел: /096/ 399 101, e-mail: oblastmont@montanabg.org, работно време на звеното за административно обслужване: от 9.00 до 17.30ч. без прекъсване. Приемен ден на областния управител – всеки втори четвъртък от месеца от 13.30 ч. до 17.30 ч. Приемен ден на зам.областните управители – всеки вторник от 13.30 ч. до 17.30 ч.

Анкета


КООРДИНАТИ НА ОБЛАСТНА АДМИНИСТРАЦИЯ МОНТАНА
Областна администрация - Монтана
Монтана, ПК 3400
пл. "Жеравица" 1
тел.: (096) 399101
факс: (096) 399129
e-mail: oblastmont@montanabg.org
БУЛСТАТ 000320534
ИН по чл.94, ал.2 от ЗДДС BG000320534
IBAN BG26STSA93003101051501

Областна администрация Монтана е администратор на лични данни, вписан в „Регистъра на администраторите на лични данни и водените от тях регистри” с идентификационен № 19466

Работно време на звеното
за административно обслужване:
от 09.00 до 17.30 без прекъсване


КАРТА НА СОЦИАЛНИТЕ УСЛУГИ В ОБЛАСТ МОНТАНА (за сваляне)
КАРТА НА СОЦИАЛНИТЕ УСЛУГИ В ОБЛАСТ МОНТАНА
Декларация на ръководството на Областна администрация - Монтана за политиката по качеството и информационната сигурност
Декларация на ръководството на Областна администрация - Монтана за политиката по качеството и информационната сигурност


Banner 1

Banner 1

Banner 3

Banner 3

Banner 3


KZDKZLD

Ако сте пострадал от престъпление

ОБЛАСТНИЯТ УПРАВИТЕЛ ЖУРИРА И НАГРАДИ ПОБЕДИТЕЛЯ В ПРОВЕЛИЯ СЕ ХАКАТОН „ЗАПОЗНАЙ СЕ С УЕБ ДИЗАЙНА“ В РБ „ГЕО МИЛЕВ“
ОБЛАСТНИЯТ УПРАВИТЕЛ ЖУРИРА И НАГРАДИ ПОБЕДИТЕЛЯ В ПРОВЕЛИЯ СЕ ХАКАТОН „ЗАПОЗНАЙ СЕ С УЕБ ДИЗАЙНА“ В РБ „ГЕО МИЛЕВ“От 15 до 17 октомври в Регионална библиотека „Гео Милев“ - Монтана се проведе обучителен курс по уеб дизайн, предназначен за младежи от 16 до 24 години. Инициативата имаше за цел да запознае младите хора с различни уеб платформи за изграждане на уеб сайтове и работа с тях. Като резултат от обучението, пред тях бе отправено предизвикателство да направят сайт, който може да способства за решаването на проблем на местната общност.
Така нареченият „Хакатон“ имаше състезателен характер, като в последния ден от занятията младежите участваха в надпревара по между си.

Дата: Днес, 11:59 Виж още...
ОБЛАСТНИЯТ УПРАВИТЕЛ РОСЕН БЕЛЧЕВ УЧАСТВА В ГРАЖДАНСКИ ДИАЛОГ ЗА БЪДЕЩЕТО НА КОХЕЗИОННАТА ПОЛИТИКА И РАЗВИТИЕТО НА ОБЛАСТ МОНТАНА
ОБЛАСТНИЯТ УПРАВИТЕЛ РОСЕН БЕЛЧЕВ УЧАСТВА В ГРАЖДАНСКИ ДИАЛОГ ЗА БЪДЕЩЕТО НА КОХЕЗИОННАТА ПОЛИТИКА И РАЗВИТИЕТО НА ОБЛАСТ МОНТАНАНа 16 октомври Областен информационен център – Монтана (ОИЦ – Монтана) и Община Монтана организираха форум – граждански диалог за бъдещето на Кохезионната политика и развитието на област Монтана. В него се включиха областният управител на област Монтана - Росен Белчев, кметът на Община Монтана – Златко Живков, представители на общини от региона, неправителствения сектор, представители на Местни инциативни групи (МИГ), бизнеса, граждани.
Областния управител Росен Белчев представи новото райониране на страната до 2027 година и реформата на регионалната политика, в синхрон с Кохезионната политика на Европейския съюз.

Дата: Вчера, 17:56 Виж още...
ВЪРНАТО ЗА НОВО ОБСЪЖДАНЕ РЕШЕНИЕ НА ОБЩИНСКИ СЪВЕТ БЕРКОВИЦА
Със Заповед на Областния управител е върнато за ново обсъждане Решение № 1371 от Протокол № 68/28.09.2018 г. на Общински съвет Берковица.
С решението общинският съвет „разрешава кратковременен престой на автомобили – до четири броя, успоредно на тротоара пред лицето на търговския обект в ул. „Митрополит Кирил, град Берковица“. Действащата нормативна уредба предвижда, че организиране на движението по пътищата, в това число и кратковременният престой в допустимите по закон места, се извършва въз основа на проведена процедура по проектиране, съгласуване и одобряване на Генерален план за организация на движението /ГПОД/, същата уредена в Наредба № 1/2001 г. за организиране на движението по пътищата, т.е. въз основа на специални административни актове, приемани по специален ред и процедура. Следователно, режимът на движение на МПС не може да бъде определян нито еднолично със заповед на кмета на общината, нито с решение на общинския съвет, а само в изпълнение на одобрен ГПОД. В случая с приемането на върнатото за ново обсъждане решение, общинският съвет е излязъл извън рамките на своята компетентност.   Така приетото решение има характер на подзаконов нормативен акт, тъй като се регулират и защитават еднородни обществени отношения, касаещи неограничен кръг адресати и предполага спазването на императивните изисквания, регламентирани в чл. 77 от АПК, както и чл. 26 от ЗНА.
Не на последно място е видно, че организирането на движението в този участък от улиците „Александровска“ и „Митрополит Кирил“, е породено от постъпилите многобройни жалби от граждани за затруднено движение, както и, че в Административен съд Монтана и пред ВАС има висящи производства със същия предмет.


Дата: Вчера, 11:08 Виж още...
В СЕЛО КОБИЛЯК БЕ ПРЕДСТАВЕНА ИЗЛОЖБА, ПОСВЕТЕНА НА СПАСЯВАНЕТО НА ЕВРЕИТЕ ОТ ХОЛОКОСТА
В СЕЛО КОБИЛЯК БЕ ПРЕДСТАВЕНА ИЗЛОЖБА, ПОСВЕТЕНА НА СПАСЯВАНЕТО НА ЕВРЕИТЕ ОТ ХОЛОКОСТАНа 14.10.2018 г. в село Кобиляк беше представена изложбата „Труден избор с голямо значение: Съдбата на българските евреи 1943 г.“ Тя бе осъществена във връзка с отбелязване приноса на Република България в спасяването на евреите от холокоста, включително и 75-годишнината от спасението на българските евреи по време на Втората световна война.
На събитието присъства областният управител на област Монтана – г-н Росен Белчев, заедно с отец Николай от храма „Свети Свети Кирил и Методий“ – град Монтана и кмета на община Бойчиновци – Светлин Сретениев.
Изложбата беше презентирана от Ангелина Емилова – началник отдел на дирекция “Регионален държавен архив" – Монтана.

Дата: 15 октомври 2018 Виж още...
ДЪРЖАВЕН АРХИВ – МОНТАНА ОТКРИ ИЗЛОЖБА ПО ПОВОД 55-ГОДИШНИЯ СИ ЮБИЛЕЙ
ДЪРЖАВЕН АРХИВ – МОНТАНА ОТКРИ ИЗЛОЖБА ПО ПОВОД 55-ГОДИШНИЯ СИ ЮБИЛЕЙДнес  от 11 часа в сградата на Държавен архив - Монтана с тържествено събитие беше отбелязан Деня на архивите и професионален празник на българските архивисти. В него като официални гости се включиха областният управител Росен Белчев и заместник областният управител Цветко Цветков.
Държавен архив – Монтана отбеляза 55-годишнината от създаването си с изложба, посветена на Чипровското въстание. Документалната експозиция „Памет за Чипровското въстание 1688 г.“ бе представена по повод юбилейната 330-годишнина от бунта в Северозападна България.
Слово за значението на въстанието произнесе проф. Христо Матанов, а специален гост беше проф. Иван Гаврилов (с корени от Чипровския край), който е инициатор и спомоществувател на изложбата.

Дата: 10 октомври 2018 Виж още...
ЗАМ. ОБЛАСТНИЯТ УПРАВИТЕЛ НИНА ПЕТКОВА ВЗЕ УЧАСТИЕ В РЕДОВНО ЗАСЕДАНИЕ НА РЕГИОНАЛНИЯ СЪВЕТ ЗА РАЗВИТИЕ НА СЕВЕРОЗАПАДЕН РАЙОН
Зам. областният управител на област Монтана Нина Петкова и експерт от областната администрация взеха участие в редовно заседание на Регионалния съвет за развитие на Северозападен район, което се проведе на 5 октомври 2018 г. в зала „Плевен“ на Областна администрация Плевен под  ръководството на Мирослав Петров – Областен управител на област Плевен и Председател на Регионалния съвет за развитие на Северозападен район за периода 01.07-31.12.2018 г.
Участие в събитието взеха също така представители на министерства, областните управители на областите Видин,  Враца и Ловеч, кметове на общини от петте области,  национално представените работодателски организации и синдикати, както и академичните среди.

Дата: 9 октомври 2018 Виж още...
ЗАМ. ОБЛАСТНИЯТ УПРАВИТЕЛ НИНА ПЕТКОВА ВЗЕ УЧАСТИЕ ВЪВ ФОРУМ, ПОСВЕТЕН НА ИНОВАЦИИТЕ И ИНТЕЛИГЕНТНИЯ РАСТЕЖ
Зам. областният управител на област Монтана Нина Петкова и експерт от областната администрация взеха участие в бизнес форум посветен на привличането на инвестиции, иновациите и интелигентния растеж, който се проведе в Концертната зала на град Враца в два поредни дни – 4 и 5 октомври 2018 г.
Събитието бе съвместно организирано от Областен информационен център – Враца и Община Враца и в него се включиха Изпълнителният директор на Българската агенция за инвестиции Стамен Янев, Областният управител на област Враца Малина Николова, кметът на община Враца Калин Каменов, представители на местни и държавни институции, участници от страна на бизнеса и ученици.

Дата: 9 октомври 2018 Виж още...
ЗАПОВЕД
Дата: 1 октомври 2018 Виж още...
ТРЕНИРОВЪЧЕН ТЕСТ НА СИРЕНИТЕ В МОНТАНА
ТРЕНИРОВЪЧЕН ТЕСТ НА СИРЕНИТЕ В МОНТАНАНа 01.10.2018 г. от 13:00 ч. ще бъде проведен тренировъчен тест на Националната система за ранно предупреждение и оповестяване на населението. Той ще бъде осъществен чрез задействане на акустичните сигнали (сирени).
Проверката е в изпълнение на в чл. 37, ал.1 от Наредбата за условията и реда на функциониране на Националната система за ранно предупреждение и оповестяване на органите на изпълнителната власт и населението при бедствия и за оповестяване при въздушна опасност.
Ще бъдат излъчени национални сигнали за тревога и за край на тревогата. Сигналите ще бъдат съпътствани от гласова информация.
Системата ще бъде задействана едновременно както в Монтана, така и в градовете София, Бургас, Варна, Пловдив, Пазарджик, Русе, Плевен, Кърджали, Смолян и Враца.
Тестът се провежда с цел проверка на техническото състояние на сиренната система, повишаване уменията на оперативните дежурни за задействане на системата и излъчване на информация на живо и обучение на населението за разпознаване на сигналите.

Дата: 27 септември 2018 Виж още...
ПОЗДРАВИТЕЛЕН АДРЕС ПО СЛУЧАЙ 110 ГОДИНИ НЕЗАВИСИМА БЪЛГАРИЯ
Дата: 22 септември 2018 Виж още...
И тази година - на 19 септември Областна администрация – Монтана се включва в инициативата на TISPOL за провеждането на операция ЕDWARD
И тази година - на 19 септември Областна администрация – Монтана се включва в инициативата на TISPOL за провеждането на операция ЕDWARDДнес в Областна администрация - Монтана се проведе пресконференция във връзка с предстоящата утре инициатива на TISPOL – „Европейски ден без загинали на пътя – EDWARD“. По време на срещата областният управител Росен Белчев и старши инспектор Красимир Кирилов от ОД на МВР – Монтана заедно разясниха идеята и организацията на проекта и призоваха в утрешния ден и за бъдеще да бъдем по-толерантни на пътя.
В кампанията се включват също и Съюзът на българските автомобилисти, Български червен кръст, общини, институции и организации от област Монтана.
С цел по-мащабна гласност на инициативата, Областна администрация – Монтана е подготвила плакати и брошури за разпространение.

Дата: 18 септември 2018 Виж още...
ОБЛАСТНИЯТ УПРАВИТЕЛ РОСЕН БЕЛЧЕВ БЕШЕ СРЕД ОФИЦИАЛНИТЕ ГОСТИ НА ТЪРЖЕСТВЕНАТА СЕСИЯ НА ОБЩИНСКИ СЪВЕТ - ЛОМ
ОБЛАСТНИЯТ УПРАВИТЕЛ РОСЕН БЕЛЧЕВ БЕШЕ СРЕД ОФИЦИАЛНИТЕ ГОСТИ НА ТЪРЖЕСТВЕНАТА СЕСИЯ НА ОБЩИНСКИ СЪВЕТ - ЛОМДнес областният управител на област Монтана Росен Белчев присъства на Тържествената сесия на Общинския съвет в град Лом. Тя е едно от събитията в празничната програма, посветена на 17 септември – Ден на Лом, който се отбелязва на днешния светъл християнски празник „Вяра, Надежда, Любов и София“.
Росен Белчев поздрави всички гости на сесията като обобщи, че добрите идеи са нещо хубаво, но най-важното е те да намират своите последователи и реализация.
Сред специалните гости бяха народните представители Дилян Димитров и Ирена Димова, както и всички останали народни представители от Монтана. На събитието присъстваха също Негово Високопреосвещенство Видинският митрополит Даниил, общински съветници, както и много граждани и гости на Лом.

Дата: 17 септември 2018 Виж още...
ПОЗДРАВИТЕЛЕН АДРЕС
Дата: 17 септември 2018 Виж още...
ПРОФЕСИОНАЛНИЯТ ПРАЗНИК НА СЛУЖИТЕЛИТЕ ОТ ПБЗН - МОНТАНА СЕ СЪСТОЯ ПРЕД СГРАДАТА НА ОБЛАСТНА АДМИНИСТРАЦИЯ - МОНТАНА
ПРОФЕСИОНАЛНИЯТ ПРАЗНИК НА СЛУЖИТЕЛИТЕ ОТ ПБЗН - МОНТАНА СЕ СЪСТОЯ ПРЕД СГРАДАТА НА ОБЛАСТНА АДМИНИСТРАЦИЯ - МОНТАНАВ периода от 10-и до 14-и септември продължи отбелязването на Седмицата на пожарната безопасност. Днес – на 14-и септември беше пикът на честванията, а именно професионалният празник на служителите в сектор „Пожарна безопасност и защита на населението”. Служителите на Регионалната дирекция в Монтана отбелязаха професионалния си празник чрез демонстрации пред сградата на Областна администрация – Монтана.
Областният управител на област Монтана – Росен Белчев лично поднесе своите поздравления към всички служители и благодари за сигурността, която осигуряват на жителите на област Монтана.

Дата: 14 септември 2018 Виж още...
ЗАМЕСТНИК ОБЛАСТНИЯТ УПРАВИТЕЛ НИНА ПЕТКОВА ПРИСЪСТВА НА НАЦИОНАЛНОТО УЧЕНИЕ НА БЧК
ЗАМЕСТНИК ОБЛАСТНИЯТ УПРАВИТЕЛ НИНА ПЕТКОВА ПРИСЪСТВА НА НАЦИОНАЛНОТО УЧЕНИЕ НА БЧКДнес заместник областният управител на област Монтана – Нина Петкова присъства на един от етапите на Националното учение на Български червен кръст.
То се проведе на полигона на ГДПБЗН – Монтана. Екипи за действия при бедствия и кризи на Българския Червен кръст и на Единната спасителна система на България демонстрираха реакция при едновременно възникнали инциденти на различни локации и спасяване на множество пострадали.
Националното учение за над 150 души от доброволните екипи на БЧК за действие при бедствия и кризи се провежда от 10 до 14 септември 2018 г. в Монтана. Обучението и тренировъчните занятия са част от европейския проект MERCI за подобряване на реакцията при инциденти на множество локации, финансиран от Европейската комисия и изпълняван в партньорство с Френски, Испански, Италиански, Португалски Червен кръст и МФЧК/ЧП.

Дата: 13 септември 2018 Виж още...