Областна администрация - Монтана

Областна администрация – Монтана, Монтана ПК 3400 пл. „Жеравица” 1, тел: /096/ 399 101, e-mail: oblastmont@montanabg.org, работно време на звеното за административно обслужване: от 9.00 до 17.30ч. без прекъсване. Приемен ден на областния управител – всеки втори четвъртък от месеца от 13.30 ч. до 17.30 ч. Приемен ден на зам.областните управители – всеки вторник от 13.30 ч. до 17.30 ч.

Анкета


КООРДИНАТИ НА ОБЛАСТНА АДМИНИСТРАЦИЯ МОНТАНА
Областна администрация - Монтана
Монтана, ПК 3400
пл. "Жеравица" 1
тел.: (096) 399101
факс: (096) 399129
e-mail: oblastmont@montanabg.org
БУЛСТАТ 000320534
ИН по чл.94, ал.2 от ЗДДС BG000320534
IBAN BG26STSA93003101051501

Областна администрация Монтана е администратор на лични данни, вписан в „Регистъра на администраторите на лични данни и водените от тях регистри” с идентификационен № 19466

Работно време на звеното
за административно обслужване:
от 09.00 до 17.30 без прекъсване


КАРТА НА СОЦИАЛНИТЕ УСЛУГИ В ОБЛАСТ МОНТАНА (за сваляне)
КАРТА НА СОЦИАЛНИТЕ УСЛУГИ В ОБЛАСТ МОНТАНА
Декларация на ръководството на Областна администрация - Монтана за политиката по качеството и информационната сигурност
Декларация на ръководството на Областна администрация - Монтана за политиката по качеството и информационната сигурност


Banner 1

Banner 1

Banner 3

Banner 3

Banner 3


KZDKZLD

Ако сте пострадал от престъпление

ЗАМЕСТНИК ОБЛАСТНИЯТ УПРАВИТЕЛ НА ОБЛАСТ МОНТАНА ДЕСИСЛАВА ДИМИТРОВА БЕШЕ СРЕД ОФИЦИАЛНИТЕ ГОСТИ НА ТЪРЖЕСТВЕНАТА СЕСИЯ НА ОБЩИНСКИ СЪВЕТ ЛОМ
ЗАМЕСТНИК ОБЛАСТНИЯТ УПРАВИТЕЛ НА ОБЛАСТ МОНТАНА ДЕСИСЛАВА ДИМИТРОВА БЕШЕ СРЕД ОФИЦИАЛНИТЕ ГОСТИ НА ТЪРЖЕСТВЕНАТА СЕСИЯ НА ОБЩИНСКИ СЪВЕТ ЛОМНа 17 септември, гр. Лом отбеляза своя духовен празник, който по традиция се чества в деня на Светите мъченици Вяра, Надежда, Любов, и тяхната майка София. Тържествената сесия се проведе в НЧ „Постоянство“ 1856 г. на крайдунавския град, а сред официалните гости бяха Негово Високопреосвещенство видинския митрополит Данаил, г-жа Десислава Димитрова – Заместник областен управител, д-р Елена Борисова – Директор РЗИ – Монтана и ст. Комисар Пламен Томов – Директор на ОД на МВР. В своите пожелания за здраве, сили, късмет, благоденствие и повече поводи за гордост, г-жа Димитрова се обърна към всички, като подчерта да имат Вяра в усилията им да превърнат Лом в още по привлекателен европейски град, икономически и културно-просветен център, Надежда за утрешния по-добър ден и Любов към ближните, защото само така ще постигнат големи успехи.  

Дата: Вчера, 13:05 Виж още...
ДНИ НА БЕЗОПАСНОСТТА НА ПЪТЯ В ОБЛАСТ МОНТАНА 16-22 СЕПТЕМВРИ
ДНИ НА БЕЗОПАСНОСТТА НА ПЪТЯ В ОБЛАСТ МОНТАНА 16-22 СЕПТЕМВРИОбластна администрация Монтана участва в кампанията Дни на безопасността на пътя (SAFETY DAYS) съвместно с ОДМВР Монтана и ОУ „Иван Вазов“ град Вършец.
През 2020 г. Европейската мрежа на службите на пътна полиция (ROADPOL) предвижда кампанията, целяща да се намали до нула поне за един ден броят на загиналите при пътнотранспортни произшествия да се проведе като Дни на безопасността на пътя в периода 16-22 септември.
На 16 септември, обявен за Ден без загинали на пътя с мотото „Остани жив! Пази живота!“ в ОУ „Иван Вазов“ и на територията на град Вършец се проведоха редица мероприятия.
Денят започна с лекция по безопасност на движението на тема „Остани жив! Пази живота!“, която служители на Пътна полиция при РУ – Вършец изнесоха на децата от V-клас – бивши доброволци по програмата „Детско полицейско управление“. Акцент на лекцията беше, че отговорността за жертвите на пътя е обща и всеки трябва да прояви внимание, за да защити себе си и другите от инциденти и злополуки на пътя.

Дата: 17 септември 2020 Виж още...
ЗАСЕДАНИЕ НА ОБЛАСТНА КОМИСИЯ „ВОЕННИ ПАМЕТНИЦИ“
ЗАСЕДАНИЕ НА ОБЛАСТНА КОМИСИЯ „ВОЕННИ ПАМЕТНИЦИ“ На 16.09.2020 г. бе проведено редовно заседание на областна комисия „Военни паметници. След обсъждане комисията взе следните решения:
1.    Да бъде включен в Областния, респективно в Националния, регистър на военните паметници паметник на опълченеца Ангел Иванов Въцов в с. Бели Мел, община Чипровци, открит на 29.02.2020 г.
2.    Да изрази положително становище по предложението на община Георги Дамяново за изграждане на два нови военни паметника:
-    паметник на маестро капитан Камен Луков Пейнски – участник в Балканската, Междусъюзническата и Първата световна война в родното му село Копиловци – 9 160,00 лв без ДДС;
-    паметник /мемориал-триптих/, увековечаващ паметта на загиналите във войните жители на с. Дива Слатина – 4812,89 лв с ДДС.

Дата: 16 септември 2020 Виж още...
УНИЩОЖАВАНЕ НА ПРЕПАРАТИ ЗА РАСТИТЕЛНА ЗАЩИТА НА ТЕРИТОРИЯТА НА ОБЛАСТ МОНТАНА
УНИЩОЖАВАНЕ НА ПРЕПАРАТИ ЗА РАСТИТЕЛНА ЗАЩИТА НА ТЕРИТОРИЯТА НА ОБЛАСТ МОНТАНАДнес, 15.09.2020 г.  в поземлен имот частна държавна собственост в местност Градиняка, с. Бели мел, община Чипровци започна подготовката за унищожаването на изоставени пестициди, които са били съхранявани десетки години в рушаща се стопанска постройка. Това е част от започналите акции, организирани от министъра на околната среда и водите Емил Димитров, във връзка с разпореждане на Върховна административна прокуратура.
На мястото пристигнаха министър Емил Димитров, Областният управител Росен Белчев и Зам. областният управител Десислава Димитрова, служители на Областна администрация и общинска администрация Чипровци, инж. Любомир Иванов директор на РИОСВ - Монтана и експерти, представител на ОДЗ – Монтана, РД ПБЗН, Предприятието за управление на дейностите по опазване на околната среда (ПУДООС) и служители на избраната френската фирма, която ще подготви сортирането, преопаковането и извозването на пестицидите до инсинератор за унищожаване на опасни отпадъци във Франция.

Дата: 15 септември 2020 Виж още...
ПОЗДРАВИТЕЛЕН АДРЕСДата: 15 септември 2020 Виж още...
ПОЗДРАВИТЕЛЕН АДРЕСДата: 14 септември 2020 Виж още...
Заповед за прекратяване на конкурса на ВиК асоциацията


Дата: 3 септември 2020 Виж още...
ЕДНО ВЪРНАТО ЗА НОВО ОБСЪЖДАНЕ РЕШЕНИЕ НА ОБЩИНСКИ СЪВЕТ ВЪЛЧЕДРЪМ
Със заповед на Областния управител е върнато за ново обсъждане Решение № 85 от Протокол № 13/21.08.2020 г. на Общински съвет Вълчедръм. С посоченото решение общинският съвет променя вида на собственост на общински поземлен имот, ведно с построената в него едноетажна масивна сграда от публична в частна общинска собственост, който според предназначението си е училище. Решението е прието без изложени мотиви, фактически основания, в нарушение на изискването на чл. 59, ал. 2, т. 4 от АПК. Нарушен е и материалния закон и целта на закона. Законът, който е следвало да бъде приложен в случая е Закона за предучилищното и училищното образование (ЗПУО).  Именно там, в разпоредбата на чл. 305, ал. 1 и 2 са разписани условията, които трябва да бъдат изпълнени, за да е налице валидно произнасяне по промяна характера на собствеността от публична в частна за имота на закрито общинско училище. За да се стигне до промяна статута на имот като процесния, следва да се премине през следния фактически състав, включващ в себе си: 1. Да се докаже, че имотът е загубил предназначението си на публична общинска собственост; 2. Да се спази разпоредбата на чл. 305 от ЗПУО. Липсата на становище на министъра на образованието и науката опорочава вземането на такова решение.

Дата: 3 септември 2020 Виж още...
ВРЕМЕННИ ПРОТИВОЕПИДЕМИЧНИ МЕРКИ
Заповед № РД-01-489 от 31.08.2020 г на министърът на здравеопазването за въвеждане на временни противоепидемични мерки от считано от 01.09.2020г до 30.09.2020г. Със заповедта може да се запознаете ТУК.


Дата: 2 септември 2020 Виж още...
Европейската мрежа на службите на пътна полиция ROADPOL с кампания „Дни на безопасността на пътя“ в периода 16 – 22 септември 2020 г.
Европейската мрежа на службите на пътна полиция ROADPOL с кампания „Дни на безопасността на пътя“ в периода 16 – 22 септември 2020 г.За пета година Европейската мрежа на службите на пътна полиция ROADPOL организира кампания, целяща да намали до 0 поне за един ден броя на загиналите при пътнотранспортни произшествия. В Европа дневно, средно, 70 човека губят живота си на пътя.
През 2020 г. кампанията „Дни на безопасността на пътя“ ще се проведе в периода между 16 – 22 септември. Мотото е „Stay alive and save lives”, като за България е „Остани жив! Пази живота!“
Дните на безопасността за поредна година са подкрепени от Европейската комисия, изразявайки задоволство от съвместната работа и заявявайки надежда за подновяване на усилията на всички за постигане на благородната цел за намаляване жертвите от пътнотранспортни произшествия.

Дата: 1 септември 2020 Виж още...
Започва преброяването на земеделските стопанства през 2020 г. от Министерството на земеделието, храните и горите
От 1-ви септември 2020 г., вторник, започва преброяването на земеделските стопанства в страната. Преброяването се провежда на всеки десет години по препоръка на Организацията по прехрана и земеделие на ООН (FAO) и е в изпълнение на Регламент (ЕС) 2018/1091 на Европейския парламент и на Съвета относно интегрирана статистика за земеделските стопанства и на Закона за преброяване на земеделските стопанства в Република България през 2020 година.
Анкетирането ще е с продължителност до 18 декември и ще се проведе на два етапа. Първият ще обхване периода до 18 септември и ще се извършва онлайн, чрез предоставяне на данни от земеделските стопани чрез уеб базирано приложение и попълване на електронен въпросник. За регистрация и информация в информационната система за агростатистика (ИСАС) е необходимо да се попълни заявка за участие в преброяване 2020 на следния адрес: https://www.agrostat.bg/ISASPublic/FarmRegistrationRequest, като след 31 август 2020 г. ще получат линк на посочената в заявката електронна поща за достъп до системата.
Вторият етап ще обхване периода от 19 септември до 18 декември 2020 г. През този етап данните ще бъдат събирани от анкетьори посредством интервю със стопанина или управителя на стопанството. Ще бъде попълван въпросник на хартиен носител или чрез онлайн въвеждане с помощта на преносимо електронно устройство. Данните, които ще се събират, ще се използват само за статистически цели. Опазването на тайната на данните е гарантирано, съгласно чл. 25, 26 и 27 от Закона за статистиката. Всички стопанства които в срок до 18 септември не са попълнили онлайн анкетната карта ще бъдат посетени от анкетьори, като срещата ще бъде уговорена предварително с цел удобство на стопанина.
Преброяването има за цел да се получи обобщена и изчерпателна информация относно броя, типа и размера на земеделските стопанства. Ще трябва да бъдат посочвани вида и площта на земеделските култури, броя на отглежданите селскостопански животни, както и с колко работници разполага стопанството. Наличието на конкретни статистически данни, съпоставими с тези на другите държави членки относно структурата на земеделските стопанства е важно за определяне на развитието на Общата селскостопанска политика.
От земеделските стопани няма да се изискват документи за доказване на предоставената информация. Ще се използват и данни, налични в административните регистри.
След приключване на преброяването, съгласно чл. 9, т. 6, министърът на земеделието, храните и горите ще внесе до 30 юни 2022 г. в Министерския съвет доклад за приключването и за основните резултати от преброяването.
На електронен адрес:https://www.mzh.government.bg/bg/statistika-i-analizi/prebroyavane-na-zemedelskite-stopanstva-prez-2020-g/, може да се намери допълнително информация свързана с преброяването.

Дата: 1 септември 2020 Виж още...
ОБЛАСТНАТА ЕПИЗООТИЧНА КОМИСИЯ ПРОВЕДЕ РЕДОВНО ЗАСЕДАНИЕ
ОБЛАСТНАТА ЕПИЗООТИЧНА КОМИСИЯ ПРОВЕДЕ РЕДОВНО ЗАСЕДАНИЕ Областната епизоотична комисия проведе на 27 август 2020 г. редовно заседание под ръководството на Областния управител на област Монтана Росен Белчев.
Участие в състоялото се в заседателна зала №1 на  Областната администрация събитие взеха ведомствени териториални структури, общини, горски стопанства и ловно-рибарски сдружения.
В рамките на дневния ред от страна на Областната дирекция по безопасност на храните в Монтана беше представена информация относно разработена от БАБХ Програма за надзор на разпространението на COVID – 19 при домашни любимци и норки, отглеждани за ценни кожи през периода 2020-2021 г.

Дата: 28 август 2020 Виж още...
методическо и практическо занятие по изготвянето на заявки за отсрочване на запасни и техника-запас от повикване във въоръжените сили при мобилизация през 2020 и 2021 г.
 методическо и практическо занятие по изготвянето на заявки за отсрочване на запасни и техника-запас от повикване във въоръжените сили при мобилизация през 2020 и 2021 г. На 19.08.2020 г. от 10:30 ч. в зала № 1 на Областна администрация Монтана се проведе методическо и практическо занятие по изготвянето на заявки за отсрочване на запасни и техника-запас от повикване във въоръжените сили при мобилизация през 2020 и 2021 г.
Провеждането на занятието бе инициирано от Областният управител на област Монтана в изпълнение на задачите му от Указанията на Междуведомствения съвет по отбранителна индустрия и сигурност на доставките.
Материалите по темата бяха представени от подп. Илиев – началник на Военно окръжие II степен гр. Монтана.
В занятието взеха участие Областният управител на област Монтана, началникът и служители от Военно окръжие II степен гр. Монтана, компетентните длъжностни лица от териториалните структури на държавната администрация и общините в област Монтана.

Дата: 19 август 2020 Виж още...
КЛАСИРАНЕ НА КАНДИДАТИТЕ от проведения конкурс за длъжността „старши експерт” в дирекция АКРРДС на Областна администрация Монтана


Дата: 14 август 2020 Виж още...
ОБЛАСТНИЯТ УПРАВИТЕЛ РОСЕН БЕЛЧЕВ И ЗАМ. ОБЛАСТНИТЕ УПРАВИТЕЛИ ДЕСИСЛАВА ДИМИТРОВА И ИНЖ. ЦВЕТКО ЦВЕТКОВ УЧАСТВАХА В ОТКРИВАНЕТО НА ОСНОВНИЯ РЕМОНТ НА ПЪТНИЯ УЧАСТЪК МЕЖДУ СЕЛАТА БОРОВЦИ И БЛАГОВО
ОБЛАСТНИЯТ УПРАВИТЕЛ РОСЕН БЕЛЧЕВ И ЗАМ. ОБЛАСТНИТЕ УПРАВИТЕЛИ ДЕСИСЛАВА ДИМИТРОВА И ИНЖ. ЦВЕТКО ЦВЕТКОВ УЧАСТВАХА В ОТКРИВАНЕТО НА ОСНОВНИЯ РЕМОНТ НА ПЪТНИЯ УЧАСТЪК МЕЖДУ СЕЛАТА БОРОВЦИ И БЛАГОВООбластният управител на област Монтана Росен Белчев и Зам. областните управители Десислава Димитрова и инж. Цветко Цветков взеха участие в символичната първа копка, която на 14.08.2020 г. постави началото на основния ремонт на 7,7 км от второкласния път II-81 „Берковица – Монтана“ в участъка между селата Боровци и Благово (от км 86+289 до км 94+000).
В качеството си на официални гости в инициативата в село Благово се включиха Народният представител от ПП ГЕРБ инж. Дилян Димитров, кметовете на Общините Берковица и Монтана Димитранка Каменова и Златко Живков, председателят на Общински съвет Монтана  Иво Иванов, Директорът на Областно пътно управление Илия Илиев и  инж. Христо Петров - началник на отдел в дирекция „Изпълнение на проекти по ОПРР 2014-2020 г.“ към АПИ.

Дата: 14 август 2020 Виж още...